Mulla on hieman ongelmia kameran kanssa ja vielä vähän aikaa pitää selvitä kökkökuvilla, ennenkun saan kameran huoltoon (Ja sit pitäis saada se sieltä vielä joskus takasinkin!) Otin kyllä kaikenmaailman vaiheista kuvia, mutta ne oli armottomasti niin epätarkkoja, ettei paprikaa olisi voinut tunnistaa miksikään kotimaiseksi kasvikseksi jne. Joten tyytykäämme ainoisiin tarkahkoihin kuviin joita isosta satsista jäi hyppysiini :P
Ensimmäisenä kerronkin teille itsetehdyn öljypohjaisen salaattikastikkeen ohjeen. Meillä syödään aika paljon salaattia, mutta en ole löytänyt kaupasta itteä miellyttävää kastiketta. Lisäksi kaupan tuotteista ei voi koskaan oikein olla varma mitä niissä on. Tai tältä itsestä tuntuu. Tässä siis eetön ja öötön kastike, joka maistuu varmasti hyvältä!

Tarvitset ainakin:
Öljyä
Viinietikkaa
Sinappia
Sokeria
Valkosipulia
Mustapippuria
Lisäksi voit laittaa vaikka:
Basilikaa tai muita yrttejä
Paprikaa
Tuoretta chiliä
Appelsiini/ananas tuoremehua
Ensin silputin punaista paprikaa, pienen palan oranssia chiliä ja yhden valkosipulinkynnen sekä kourallisen tuoretta basilikaa ihan pieneksi silpuksi.
(Huom, tämän kaiken voi tehdä myös tehosekoittimessa, mutta ite tykkään tehdä ilman sähköisiä apuvälineitä) Oon käyttänyt salaattikastikkeen (ja esim maitovaahdon) tekemiseen Miehen voimajuoma -shakeria, siinä saa hyvin ravisteltua kastikkeen sekaisin ja peseminen on helppoa. Chilistä siemeniä ei tarvitse ottaa pois, ne tuovat mukaan vain extratulisuutta. Paprikan siemenet tulee kuitenkin poistaa. Basilikan silppuamisessa sakset ovat myös hyvä apuväline jos veitsellä pilputteluun menee hermot.
Sitten sekaan mukava loraus valkoviinietikkaa (myös punainen käy), öljyä n. desin verran ja pitkä turaus sinappia. Tässä vaiheessa voi myös laittaa lusikallisen sokeria ja pari pyöräytystä pippurimyllystä.
Jos kastikkeesta haluaa kevyempää, voi osan öljystä korvata esim appelsiinimehulla!
Sitten armotonta sheikkausta (tai tehosekottimessa pyörittelyä) niin kauan että öljy on sekaisin muiden nesteiden kanssa. Ja valmista!
Jos olet sekoittanut kastikkeen käsivoimin, voi sitä joutua aina hieman ravistamaan ennen käyttöä, jotta öljy sekoittuu uudelleen muiden ainesten kanssa, mutta yleensä taas tehosekoittimella tehty kastike pitää koostumuksensa oikeanlaisena kauemmin.
Mielestäni tällainen salaattikastike säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin kuukauden, mutta ite tykkään tehdä pienen annoksen kerrallaan. Tälläkertaa kastike sai purkikseen tyhjän hunajapurkin.
Ja tämänpäiväinen kastike pääsikin heti maisteluun ihanan fetasalaatin kaveriksi.
oi nammmm! Itse tehdyt salaatit on niin hyvejä, omaa salaatinkastiketta en ookkaa koittanu ikinä, en kyllä käytä markettikastikkeitakaan, en pidä niistä :/ joten tämä pääsee varmasti kokeiluun joku salaatti päivä :)
VastaaPoistaKerro sitten mitä tykkäsit! Salaatit on kyllä mun ihan lempparein ruoka, niiden lisäksi vähän ruisleipää niin kyllä kelpaa!
VastaaPoista